Assalamualaikum..bersua lagi kita…semalam niat
nak letak entri masakan sambal udang petai..dah lama tak buat tetiba teringin pulak..tapi
saya tak sempat nak snap pulak gambar…kelam kabut sebab my princess benjol kat dahi…tersembam kat lantai masa tgh
main sorang2…asik nangis & merap…siap
masak terus hidang & makan bersama mr.hubby…next time kalau buat lagi saya
share kat sini….promise…
Masa kat ofis kelmarin godek-godek resepi trifle…saya suka sangat trifle…puding2 ni memang peberet la..tapi seumur hidup memang
tak pernah buat trifle..semalam tetiba teringin mencuba..google ja..pastu ada
juga tanya kawan2 ofis…combine2 la
resepi….boleh tahan cubaan pertama saya…masa nak buat tu risau gak takut
custard sos tak menjadi…balik kerja terus pi cari bahan2…memang dah nekad nak buat
jugak..tak mau tangguh2 dah…lagi pulak sejak akhir2 ni keinginan memasak
makin meningkat pulak…
Hasil tungkus-lumus saya taraaaa…..jadi la
rupa ni….
yummy...
Kalau letak dalam bekas kaca lagi cantik &
eksklusif sebenarnya..memandangkan nak bekas yg bertutup & senang utk disimpan
dlm peti ais saya pilih Tupperware ni ja….nak makan cedok ja….bekas agak besar ckt
that why trifle tak penuh bekas. Cubaan pertama…boleh
la kan????huhu
Bahan2
tak la banyak…sangat simple & save bujet:
Koktail buah2 campuran (1 tin)
Susu Cair (ideal)/susu segar (dutchlady) - 1
tin
Gula (ikut suka..saya letak 3 sudu ja..tk suka
manis sangat)
Tepung Kastard (4 sudu besar) dibancuh dgn semangkuk
air
Swiss roll kek / apa2 jenis kek pon boleh..tapi
nak lagi sedap pakai la kek gulung
1 peket Serbuk jelly perisa strawberry
(nona)
1 sudu Esen vanilla (tak letak pon tak pe kot,
sebab jelly memang dah wangi)
Saya
buat guna cara ni, walau tak cantik, rasa not bad..sedap jugak:
Swiss roll potong & susun dalam bekas…tapis koktail untuk asingkan buah & jus koktail…jus koktail siram sikit kat atas
swiss roll yg disusun tadi…untuk sos kastard..saya masak I tin susu cair + gula sampai larut…pastu kecilkan
api & masukkan kastard yg dah dibancuh dgn air…kacau selalu supaya tak berketul…bila
dah pekat tutup api tuangkan kat atas swiss roll tadi…bagi sejuk sikit la baru tuang…then
susun buah koktail kat atas sos kastard….bancuh serbuk jelly dengan air panas mengikut
sukatan diberi…tapiskan & tuang jelly tadi kat lapisan atas adunan…masuk
fridge & bila sejuk boleh la makan…yummy….very creamy n sedap…pas ni nak buat
lagi la…
Sapa2 nak try boleh la..nak lebih sedap
boleh la google resepi2 lain…mana tau leh share kat sini…selamat mencuba…
No comments:
Post a Comment