Curi tulang...curi tulang...hehe...bukan curi tulang, dah mmg free...kerja tak banyak hari ni..leh post entri ni...Salam,
apa habaq???harap semua sihat & ceria2 selalu…
Entry
hari ni pasal menu masakan ayam pulak. Kalau yg gemar menu pedas2 boleh la
kalau nak try kat rumah..semalam mula ingat nak buat ayam masak rendang…sekali
stok santan dah abis…terus tukar menu lain…cili hijau macam banyak…so saya
decide nak buat ayam masak cili hijau…ni resepi hentam2 je…tapi hubby &
adik-adik tersangat la suka…saya tak pakai cili padi aka cabai Melaka
tu…pedas…saya pakai cili hijau…lebih kurang macam cili padi jugak…Cuma saiz
agak besar sikit macam cili besar tu…pedas tetap pedas…tapi kalau letak cili
padi berasap telinga lor..huhu
Saje
nak kongsi2 resepi dengan pengunjung blog ni…saya bukanlah pakar sangat dlm
bidang masakan ni…tapi minat tu ada…semenjak berumahtangga saya agak rajin
memasak & mencuba resepi2 baru…kalau masakan kampong terror la…al-maklumlah
org kampong…pernah merasa turun bendang….emm..mula la nk melalut saya ni…dah
lari tajuk pulak….
Ok2…kita
tengok dulu bahan2 apa yg saya pakai :
Ayam
(sebelah/ ½ ekor)
Cili
Hijau pedas (10-15 biji)…kalau suka pedas letak byk sikit**
Bawang
besar 2 ulas (sederhana, tk la besar sgt)**Bawang putih (4 ulas)**
Kunyit Hidup (1 inci)**
Serai (2 btg – ambil yg gemuk2)**
Halia (1 inci)**
Daun Limau Purut
Garam & Gula…
Serbuk lada sulah
Serbuk lada hitam
Minyak
Air
Jom
kita try masak:
Firstly,
ayam saya gaulkan dgn garam+serbuk kunyit..(potong & cuci bersih2 dulu
la)…goreng separuh masak (macam nak buat ayam masak merah)…toskan…bahan2 yg
bertanda ** semua kena kisar dulu…panaskan minyak…tumiskan semua bahan yg
dikisar sampai wangi…then masukkan ayam yg dah kita goreng tadi…masukkan air
sikit…masukkan garam & gula (secukup rasa), serbuk lada (sikit ja, cili pon
dah pedas) & lada sulah…last sekali baru masukkan daun limau purut….agak2
kuah dah pekat…Nampak dh pecah minyak…dah masak la tu…boleh la dihidangkan….utk
info semua jugak…kadang2 resepi ni saya letak gak tomato…terpulang pada diri
masing2 la…lagi satu, saya kalau masak api mesti slow..masak biar lama…petua
mak saya…masak dgn cara ni masakan kita akan lebih mantoppp….
So,
terima kasih sudi belek2 resepi saya….selamat mencuba….makan jgn lupa baca doa
ye…
try ler...sesuai utk mak2 & bapak2 budak...anak2 kalau tk tahan pedas jgn bagi rasa pulak...sian depa...
No comments:
Post a Comment